The multifaceted role of fluoride in the prevention of early childhood caries

Detalii

Date :

25/10/2024

Ora :

16:15

Sala :

MOZART

Speakeri :

Despre

Caria precoce a copilăriei (CPC) este o formă foarte agresivă de carie dentară, care apare foarte curând după eruperea dinților primari, afectează mai întâi suprafețele netede ale incisivilor superiori și suprafețele ocluzale ale molarilor primari, urmate de suprafețele de contact, ceea ce duce într-un final la pierderea precoce a dinților primari.  Dintre toate elementele chimice cunoscute, fluorul este recunoscut ca elementul cu cel mai mare potențial anticarios, fiind considerat piatra de temelie în prevenția cariei dentare.  Mecanismele de acțiune ale fluorului sunt multiaspectuale și includ: remineralizarea leziunilor carioase, proprietăți antimicrobiene, efectul de inhibare a plăcii bacteriene.

Rolul său în dezvoltarea organului dentar prin formarea cristalelor de fluorapatită, care sunt mult mai rezistente la acțiunea factorilor chimici și mecanici  este bine cunoscut, totuși  continuă cercetările vizavi de riscul pe care îl comportă fluorul administrat sistemic  cel de dezvoltare a fluorozei dentare.

Scopul studiului: analiza prevalenței și intensității CPC și a fluorozei dentare la un grup de copii cu vârste cuprinse între 14-72 de luni din două localități din Republica Moldova (RM), cu concentrații diferite de fluor în apa potabilă.

Material și metode: Au fost examinați în total 360 de copii din 2 localități al RM cu concetrațiidiferite ale fluorului în apa potabilă, care au fost împărțiți în 2 grupe: în prima grupă au fostincluși 180 de copii din localitatea, unde concentrația fluorului este de 0,5 ppm, iar în a doua – copii din localitatea unde concentrația fluorului este de 5,5 ppm. La evaluarea semnelor de fluoroză s-a utilizat clasificarea Dean.

Rezultate: Intensitatea CPC (dmft) în prima grupă de copii a fost 7,2, iar prevalența 82%; în grupa a doua –  intensitatea CPC (dmft) a fost 1,5, iar prevalența 23%. Semne clinice de fluorozădentară în prima grupă nu au fost depistate. În grupa a doua prevalența fluorozei a fost de 10%, iar intensitatea – 1,4. La toți copiii cu semne clinice de fluoroză a dinților primari au fostdepistate și semne de fluoroză a dinților permanenți recent erupți.

Concluzii: Rezultatele obținute demonstrează că fluorul din apa potabilă consumată zilnic, poateavea un rol important în dezvoltarea armonioasă a organului dentar, prevenind astfel apariția șidezvoltarea CPC, totuși sunt necesare studii suplimentare privind doza optimală de fluor, capabilă să prevină caria dentară și totodată să nu provoace fluoroza dentară.

Participați la Congresul StomaConnect 2024

Educație, Măiestrie și Cultură alături de Colegiul Medicilor Stomatologi Iași

Ultimele articole

Mai multe beneficii, mai multe oportunități!

Mai multe beneficii, mai multe oportunități!

De ce să participi cu echipa ta la StomaConnect 2024: Te-ai gândit vreodată cât de valoros poate fi…

O Seară de Neuitat la StomaConnect 2024

O Seară de Neuitat la StomaConnect 2024

Vă invităm pe 25 Octombrie 2024 să trăiți o experiență deosebită la Gala Dinner, un moment de celebrare…

Petrecerea de Bun Venit la StomaConnect 2024

Petrecerea de Bun Venit la StomaConnect 2024

În prima seară a Congresului StomaConnect 2024, vă invităm să vă alăturați la o petrecere de bun venit…

Locația Congresului StomaConnect 2024: Palas Congress Hall, Iași

Locația Congresului StomaConnect 2024: Palas Congress Hall, Iași

Avem plăcerea de a anunța că Congresul StomaConnect 2024 va avea loc in perioada 23 – 26 Octombrie 2024 la Palas…