Medicina stomatologică contemporană abordează o gamă largă de disfuncţii ale sistemului stomatognat de la cele comune până la reabilitărea orală complexă. Prevenirea complicaţiilor patologiei odontale şi parodontale, respectiv cele asociate cu edentaţia parţială este crucialã pentru menţinerea atât a stării de sănătate orală şi funcţiilor sistemului stomatognat cât şi calităţii vieţii pacienţilor.
Planificarea corectã a strategiilor de tratament implică un plan personalizat pentru fiecare pacient, bazat pe nevoile specifice de sãnãtate oralã şi pe consideraţii financiare, luând în considerare diverse opţiuni de tratament: proteze parţiale mobile, punţi dentare fixe cu suport dentar sau implantar, monitorizarea restaurãrilor existente, menţinerea sãnãtãţii ţesuturilor peri-dentare şi peri-implantare, consiliere nutriţionalã.
Comunicarea deschisã şi eficientã cu pacienţii are un rol important în reducerea ratei de eşec prin educarea pacienţilor cu privire la atitudinea în caz de urgenţe dentare, complicaţii mecano-tehnice la nivelul dinţilor sau implanturilor suport sau la nivelul restaurãrii protetice. Pentru a creşte performanţa clinică, clinicienii trebuie să ia în considerare factorii critici care influențează ratele de succes pentru diverse tipuri de tratamente, să fie la curent cu metode şi tehnici de ultimă oră, tehnici chirurgicale inovative și inovațiile în materie de materiale.
Analiza factorilor de risc şi a factorilor de prognostic permite reducerea ratei de complicații biologice, mecanice atât în cazul restaurărilor protetice convenţionale cât şi în cazul restaurărilor implanto-protetice. Identificarea strategiilor pentru reducerea riscurilor de eșec este necesară pentru creşterea performanţei clinice şi îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung.