Diagnosticul funcțional-instrumental extins. Condilografie, cefalometrie. Noțiuni generale

Detalii

Date :

23/10/2024

Ora :

14:00

Sala :

RAVEL

Speakeri :

Participare workshop

Pentru a participa la acest workshop este nevoie sa achitati taxa de participare

Despre

Evaluarea clinică a aspectului funcțional a sistemului stomatognat reprezintă o sarcină dificilă în stomatologie, în special în situațiile clinice cu dereglări temporomandibulare. Complexitatea tabloului clinic și al afectării funcționalității necesită utilizarea unui sistem de diagnostic complex, care să permită coroborarea datelor anamnestice, cuantificarea acuzelor (sindromul algic, gradul de disfuncționalitate) și a celor clinice (ocluzale, cinematice).

În cadrul workshop-ului se va realiza o evaluare per ansamblu a sistemului de diagnostic CADIAX și a protocolului de examinare clinic propus și implementat de Școala Vieneză de Stomatologie Interdisciplinară (VieSID) din cadrul Universității de Medicină din Viena, Austria.

Procesul demarează cu colectarea unei serii de informații anamnestice (în baza chestionarului tip VieSID – anamneza medicală, principalele acuze, consemnarea localizării și extinderii durerii în sistemul stomatognat și în situs-uri extrastomatognatice în baza palpării clinice standardizate, calcularea indicelui ocluzal). Ulterior, se realizează ocluzograme pentru evauarea contactelor ocluzale în ocluzie centrică, angrenare dentară și imitarea activității de bruxare. Documentarea fotografică a cazului clinic prevede obținerea de imagine extraorale și intraorale din diferite incidențe, cât și a modelelor diagnostice montate în articulatorul total programabil Reference SL (Gamma Dental., Austria). În cadrul examenului funcțional-instrumental extins, se realizează: 1) condilografia prin intermediul CADIAX pentru înregistrarea cinematicii mandibulare; 2) teleradiografia laterală pentru realizarea analizei cefalometrice după Slavicek/Sato; 3) corelarea datelor dinamice cu cele statice și analiza indicatorilor craniomandibulari și ocluzali determinați; 4) planificarea tratamentului prin prestabilirea unei serii de obiective și simulare.

Se vor discuta implicațiile acestor date diagnostice în strategia de tratament, particularități de planificare a acestuia, aspectele tehnice de realizare a wax-up-ului, cât și încadrarea acestora în managementul interdisciplinar al pacientului stomatologic.

Participați la Congresul StomaConnect 2024

Educație, Măiestrie și Cultură alături de Colegiul Medicilor Stomatologi Iași

Ultimele articole

Mai multe beneficii, mai multe oportunități!

Mai multe beneficii, mai multe oportunități!

De ce să participi cu echipa ta la StomaConnect 2024: Te-ai gândit vreodată cât de valoros poate fi…

O Seară de Neuitat la StomaConnect 2024

O Seară de Neuitat la StomaConnect 2024

Vă invităm pe 25 Octombrie 2024 să trăiți o experiență deosebită la Gala Dinner, un moment de celebrare…

Petrecerea de Bun Venit la StomaConnect 2024

Petrecerea de Bun Venit la StomaConnect 2024

În prima seară a Congresului StomaConnect 2024, vă invităm să vă alăturați la o petrecere de bun venit…

Locația Congresului StomaConnect 2024: Palas Congress Hall, Iași

Locația Congresului StomaConnect 2024: Palas Congress Hall, Iași

Avem plăcerea de a anunța că Congresul StomaConnect 2024 va avea loc in perioada 23 – 26 Octombrie 2024 la Palas…