Stomatologia fără durere este un deziderat deopotrivă pentru pacient și medic, limitarea nivelului de stress este la fel de importantă pentru toată lumea.
Când însă pacientul este copil, lipsa durerii devine esențială, întrucât de experiențele din copilărie depinde atitudinea viitorului adult față de tratamentele stomatologice și implicit starea sa de sănătate oro-dentară, cu implicații de necontestat asupra calității vieții.
Într-un prezent în care tehnologia a făcut progrese fantastice, în care informația din orice domeniu este la câteva click-uri distanță, caria precoce a copilăriei rămâne, totuși, în mod aproape inexplicabil, o nemiloasă realitate, aducând cu sine și nevoia de tratamente complexe la vârste mici. Stomatologul pediatru tratează nu doar dinții pacientului din scaunul stomatologic, ci un organism în plin proces de dezvoltare și transformare, într-o dinamică de care fiecare act terapeutic trebuie să țină seama, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional.
Prezentarea face parte din proiectul internațional “PaFein+” (Erasmus+ 2023-1-TR01-KA220-HED-000155608) și aduce în atenție mijloace și tehnici pe care practicianul pedodont -și nu numai – le poate utiliza spre minimizarea disconfortului pacientului în timpul tratamentului, cu scopul final de a crește copii cu dinți sănătoși, pentru care ancestrala “fobie de dentist” să ramână doar o poveste istorisită de bunici.