Progresele artei dentare, transformarea ei într-o disciplină cu caracter medical, au fost posibile datorită unei noi orientări, din punctul de vedere al condițiilor oferite de tehnologia digitală modernă, care stă la baza progresului în toate domeniile știintifice.
Principiile fundamentale care guvernează sistemele CAD CAM, se referă la conversia în informaţii spaţiale privitoare la dintele preparat, plecând de la date numerice, prin intermediul analizei computerizate, realizând dosare specifice şi un control automat al producerii protezelor dentare.
Lipsa infrastructurii metalice la sistemele integral ceramice oferă un mare avantaj estetic. Opacitatea şi culoarea gri a scheletului nu mai trebuie mascate prin stratificarea maselor de ceramică, în defavoarea aspectului natural.
Potenţialul estetic datorat utilizării restaurărilor integral ceramice a constituit atuul principal, si s-a constatat că adevăratul beneficiu al reabilitărilor integral ceramic este dat de biocompatibilitatea asociată cu valori ale rezistenţei la flexiune care permit aplicarea în orice zonă a cavităţii orale, atât pe dinţii naturali cât şi pe implanturi. Atunci când vin în contact cu ţesuturile înconjurătoare, acumularea redusă a plăcii şi a bacteriilor, ca şi dezvoltarea pseudo-ataşamentelor conduc la stabilitate tisulară pe termen lung în jurul acestor componente.
Reabilitările pe suport de zirconia combină avantajele zirconiului (rezistenţă crescută la fracturare) cu cele oferite de masele ceramice dentare (fizionomie, duritate, stabilitate chimică, biocompatibilitate).
Punțile ceramice pe schelet de zirconia sunt acceptate uşor, oferind satisfacții deosebite pacienţilor, dar şi medicilor, ele transformând edentaţia într-o reabilitare estetică şi funcţională, confortabilă restabilind echilibrul arcadelor dentare.