Copilul cu nevoi speciale trebuie urmărit în permanență de o echipă multidisciplinară, în cadrul căreia medical stomatolog joacă un rol deosebit de important pentru menținerea stării de sănătate orală și creșterea calității vieții acestuia. Dialogul dintre membrii echipei interdisciplinare este fundamental pentru stomatolog, atât pentru identificarea obiceiurilor de igienă alimentară și oro-dentară, cât mai ales pentru evaluarea istoricului medical al pacientului și depistarea diferitelor tulburări generale de care acesta suferă.
Copilul cu dizabilități necesită un tratament de lungă durată în cadrul căruia sănătatea orală nu trebuie neglijată, dar este adesea trecută în plan secund, iar principalele obiective ale echipei medicale a copilului cu dizabilități urmăresc asigurarea funcțiilor vitale și dezvoltarea generală normală, dar și incluziunea socială a pacientului. Pe lângă acestea, noțiunile de prevenție dentară și îngrijire orale individualizate sunt indispensabile copilului cu dizabilități, însă din păcate, personalul specializat pentru asigurarea sănătății orale a copilului cu dizabilități este insuficient (medici stomatologi generaliști, respectiv pedodonți).
Lipsa unor legislații și nomenclaturi adaptate accentuează, de asemenea, dificultățile specifice tratamentului la acești copii, la care riscurile asociate diverselor afecțiuni generale pot ridica probleme deosebite în timpul managementului stomatologic.