Evaluarea clinică a aspectului funcțional a sistemului stomatognat reprezintă o sarcină dificilă în stomatologie, în special în situațiile clinice cu dereglări temporomandibulare. Complexitatea tabloului clinic și al afectării funcționalității necesită utilizarea unui sistem de diagnostic complex, care să permită coroborarea datelor anamnestice, cuantificarea acuzelor (sindromul algic, gradul de disfuncționalitate) și a celor clinice (ocluzale, cinematice).
În cadrul workshop-ului se va realiza o evaluare per ansamblu a sistemului de diagnostic CADIAX și a protocolului de examinare clinic propus și implementat de Școala Vieneză de Stomatologie Interdisciplinară (VieSID) din cadrul Universității de Medicină din Viena, Austria.
Procesul demarează cu colectarea unei serii de informații anamnestice (în baza chestionarului tip VieSID – anamneza medicală, principalele acuze, consemnarea localizării și extinderii durerii în sistemul stomatognat și în situs-uri extrastomatognatice în baza palpării clinice standardizate, calcularea indicelui ocluzal). Ulterior, se realizează ocluzograme pentru evauarea contactelor ocluzale în ocluzie centrică, angrenare dentară și imitarea activității de bruxare. Documentarea fotografică a cazului clinic prevede obținerea de imagine extraorale și intraorale din diferite incidențe, cât și a modelelor diagnostice montate în articulatorul total programabil Reference SL (Gamma Dental., Austria). În cadrul examenului funcțional-instrumental extins, se realizează: 1) condilografia prin intermediul CADIAX pentru înregistrarea cinematicii mandibulare; 2) teleradiografia laterală pentru realizarea analizei cefalometrice după Slavicek/Sato; 3) corelarea datelor dinamice cu cele statice și analiza indicatorilor craniomandibulari și ocluzali determinați; 4) planificarea tratamentului prin prestabilirea unei serii de obiective și simulare.
Se vor discuta implicațiile acestor date diagnostice în strategia de tratament, particularități de planificare a acestuia, aspectele tehnice de realizare a wax-up-ului, cât și încadrarea acestora în managementul interdisciplinar al pacientului stomatologic.